+48 18 477 82 22
Buy a voucher
BOOK ONLINE

Luksusowy Hotel SPA w górach Beskidu

Idealne miejsce na wypad w góry? Hotel SPA w górach dla wymagających? Weekend w górach w popularnej miejscowości Muszyna? Hotel z basenem, który spełni wymagania nawet najbardziej wymagających Gości? Zapraszamy Państwa do Hotelu Klimek, który stanowi niezwykle komfortowy hotel przyjazny rodzinie!

Hotel Klimek **** SPA. Z serca gór Beskidu Sądeckiego, z doliny potoku Szczawnika i Popradzkiego Parku Krajobrazowego zapraszamy Państwa na wypoczynek do miejscowości Muszyna Złockie. Dla Gości ceniących relaks, chcących poświęcić czas na odnowę biologiczną, rodzinny wypoczynek w górach, lubiących sport i turystykę przygotowaliśmy idealną ofertę.

Nasz hotel SPA w górach to ekskluzywny obiekt dla wymagających. Dbając o Państwa wypoczynek, zapewniamy najwyższą jakość usług, dyskrecję oraz pełen komfort. Dłuższy wypoczynek czy nawet odprężający weekend w SPA w górach to świetna okazja, by zregenerować ciało i ukoić ducha. Z myślą o tym proponujemy indywidualne programy zabiegów SPA & Wellness. Połączenie luksusowego SPA z unikatowym mikroklimatem Muszyny, krystalicznym powietrzem, dostępem do wód mineralnych sprawia, że pobyt w Hotelu Klimek **** SPA jest naprawdę wyjątkowy.

Z hotelu możemy podziwiać widok na malownicze pasmo Jaworzyny Krynickiej. Wędrówki górskimi szlakami, liczne zabytki i atrakcje regionalne pozostawią niezapomniane wspomnienia. W sezonie letnim na terenie naszego miasta dużym powodzeniem cieszy się kompleks basenów odkrytych "Zapopradzie". Zimą zapraszamy na stoki Jaworzyny Krynickiej i Wierchomli. Doskonałe warunki do uprawiania sportów zimowych w połączeniu z naszym kompleksem SPA gwarantują udany pobyt. Zapraszamy Państwa na rodzinne wakacje SPA, weekend SPA dla dwojga, po prostu do SPA w górach!

Oprócz zabiegów dla ciała i duszy, komfortowych pokoi i kuchni, zapraszamy także do organizacji konferencji w górach. Miłośnikom aktywnego wypoczynku polecamy natomiast hotelowy aquapark, bilard, siłownię oraz białe szaleństwo na świeżym powietrzu. W pobliżu Hotelu Klimek SPA znajdziecie Państwo wyciągi i stacje narciarskie - Krynica Zdrój, Jaworzyna Krynicka, Wierchomla i inne. W okresie letnim proponujemy tenis, siatkówkę plażową i nordic walking.

SPA w górach to nie tylko wypoczynek. Dla biznesu przygotowaliśmy warunki do spotkań, szkoleń i prezentacji idealne na fachowe konferencje w górach, specjalnie przystosowane do organizacji dużych imprez. Wyposażyliśmy je w nowoczesną infrastrukturę techniczną, profesjonalne systemy nagłaśniające i multimedialne. Organizując w Hotelu Klimek **** SPA kongres, konferencję, szkolenie czy event zapewnimy Państwu pełną obsługę oraz szereg dodatkowych atrakcji dla uczestników imprez.

Prosimy Państwa o zamieszczanie opinii o hotelu na portalach i forach społecznościowych: Tripadvisor, Facebook i innych. Zachęcamy do częstych odwiedzin serwisu, na którym proponujemy liczne promocje. Zapraszamy!

Jesteśmy pewni, że Hotel Klimek spełni Państwa oczekiwania, niezależnie od tego czy planują Państwo wyjazd pełen wrażeń, poszukują hotel spa czy komfortowe noclegi. Muszyna i Krynica zapraszają serdecznie na niezapomniany urlop!

Wszystkim, którzy poszukują miejsca kameralnego polecamy pensjonat w górach. Zapraszamy do uroczego Pensjonatu **** Klimek, sąsiadującego z Hotelem. Skorzystaj z wyjątkowych okazji Pensjonatu **** Klimek!

Hotel SPA w górach? Wybierz Hotel Klimek SPA w Muszynie. Zapoznaj się z ofertą Hotelu!

 

Beskidy czekają! Sprawdź pakiety i rezerwuj już dziś!

tel.: + 48 18 477 82 22

email: recepcja@hotel-klimek.pl

Serdecznie zapraszamy!

06 FEB

Kuchnia Sądecczyzny

Szlakiem wybornych smaków.

Sądecczyzna znana jest z dojrzewających na słońcu owoców, z których produkuje się przepyszne soki, wybornych ciast, owczych serów podawanych na wiele sposobów, łagodzącej różne dolegliwości wody mineralnej. To także kraina pachnących ziół i złocistego miodu.

Wiele osób nie wyobraża sobie pobytu w górach bez spróbowania wyrobów z owczego mleka. Na przełomie kwietnia i maja odbywa się tradycyjne wypędzenie owiec na hale, górale dopełniają wszystkich wymaganych tradycją obrzędów, takich jak okadzanie owiec, czy próbny udój. Na halach owce zostają aż do jesieni. Stada muszą zejść z gór przed dniem św. Michała, czyli 29 września. Jak mówi powiedzenie, jeśli ktoś na halach zostanie dłużej, to nie dożyje wiosny.

Kultywowanie tradycyjnego wypasu to nie tylko atrakcja dla turystów, służy także przyrodzie. Owce są jak ekologiczne kosiarki, nie pozwalają, by górskie hale zarastały. To pomaga wielu gatunkom rzadkich roślin, np. storczyków, sprzyja także drapieżnym ptakom, które na halach wypatrują zdobyczy.

Smakołyki z owczego mleka

Oscypek to najpopularniejszy produkt z owczego mleka. Jak powstają te przepyszne sery? Na halach po wydojeniu owiec bacowie zlewają mleko do specjalnej kadzi, robią to przez lniane płótno, by odcedzić źdźbła trawy i inne zanieczyszczenia. Do kadzi dodaje się klag, czyli sproszkowaną podpuszczkę, dzięki temu powstaje masa serowa, którą odciska się i formuje. Bacowie mają swoje ulubione formy, czasem przekazywane z pokolenia na pokolenie. Uformowane sery moczy się w solance, potem są wędzone.

Od 14 lutego 2008 roku góralskie oscypki są drugim po bryndzy podhalańskiej polskim produktem regionalnym chronionym przez prawo unijne, uzyskały status Chronionej Nazwy Pochodzenia (PDO). Można je produkować pod taką nazwą m.in. w powiecie nowosądeckim, w gminach Piwniczna, Muszyna i Krynica-Zdrój.

Oscypki można podawać na wiele różnych sposobów, dodawany jest na przykład do sałatek. Dojrzały oscypek, taki już twardawy, starty z powodzeniem zastępuje w kuchni parmezan W menu hotelu „Klimek” w Muszynie wśród przystawek jest grillowany oscypek, szef kuchni podaje go z sosem żurawinowym, na rukoli. Trudno się temu przysmakowi oprzeć. Można także skosztować pierogów bacy z dodatkiem różnych regionalnych serów.

Miody, owoce i woda

W sądeckiej kuchni bardzo popularne są także ziemniaki. Górale potrafią wyczarować z nich prawdziwe kulinarne cuda, pyszne są np. placki ziemniaczane, które zamiast smażyć, piecze się na blasze i polewa stopionymi skwarkami, śmietaną albo smaruje bryndzą. W hotelu Klimek można spróbować pysznego, aksamitnego kremu z ziemniaków podawanego w wybornym towarzystwie twarogu i chipsów z boczku.

Sądecczyzna słynie z gospodarstw pszczelarskich produkujących smaczne i zdrowe miody. W miejscowości Stróże na turystów czeka Sądecki Bartnik z ciekawym muzeum pszczelarskim im. Bogdana Szymusika, w którego kolekcji znajduje się ponad 100 różnych uli. Co roku, w pierwszą niedzielę lipca, w Sądeckim Bartniku odbywa się impreza plenerowa zwana „Biesiadą u Bartnika”. W Łabowej warto zobaczyć pasiekę „Barć” im ks. dra Henryka Ostacha, gdzie można się zapoznać z historią bartnictwa w Polsce. Smaczne i zdrowe miody służą m.in. do przygotowywania różnych wypieków. W menu hotelu Klimek jest m.in. deser jogurtowy z dodatkiem orzechów oraz miodu.

Region słynie z suszonych śliwek. To łukowicka śliwka suszona, owalny owoc z miękkim i soczystym miąższem pokryty białą „szadzią”, która chroni przed wyschnięciem oraz suska sechlońska, podsuszona i podwędzona śliwka. Słynne są także łąckie jabłka. Do przygotowywania posiłków wykorzystuje się także różne dary lasu, np. grzyby. W hotelu Klimek można spróbować sałatki z sezonowych warzyw oraz rydzów, a także pierogów z kapustą i grzybami.

Region słynie także z wód mineralnych. Kilka pijalni jest w samej Muszynie. Można spróbować np. naturalnej wody mineralnej „Milusia” udostępnionej do spożycia w odległości 150 m od muszyńskiego rynku, w budynku pijalni. „Milusia” jest wodą leczniczą szczególnie wskazaną przy następujących schorzeniach: choroby reumatologiczne, choroby dolnych dróg oddechowych, choroby układu trawienia, otyłość, osteoporoza, choroby nerek i dróg moczowych.

Newsletter

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close